GIF sokkel.gif

FRICTION BUILDING -
een serie van dekoloniale acties

NL / EN / FR

PITCH

Op het plein staat een lege sokkel. Er stond een koloniale koning op, maar die is weg nu. Er is plaats voor andere verhalen.


//


Collectif Faire-part wil een sokkel bouwen, een houten replica van de sokkel die in Brussel een beeld van Leopold II draagt. In tegenstelling tot het originele bouwwerk steunt deze kopie geen trotse koloniale koning, maar vormt ze een dubieus decor voor kunstenaars die hun eigen visie op kolonialisme brengen.

In mei en juni 2019 reist de sokkel door Antwerpen. Waar ze de grond raakt, nemen hedendaagse kunstenaars over.

OPEN CALL

Collectif Faire-part & Laura Nsengiyumva zoeken artiesten die willen ingrijpen rond/op/naar/weg van de sokkel.

Performance, dans, installatie, organisatie…
Artistieke voorstellen die machtsrelaties / koloniale erfenissen bevragen op éénder welke manier zijn welkom.

GET IN TOUCH - collectif.fairepart@gmail.com

DEADLINE - 1 Maart 2019

CONTEXT

1960 | Na onafhankelijkheid te bekomen in 1960, verwijdert DRCongo koloniale monumenten van haar openbare pleinen. In België blijft in de publieke ruimte echter een eenzijdig, triomfantelijke beeld van het koloniale verleden voortbestaan in standbeelden en monumenten.

2016 | Geïnspireerd door lege sokkels in Kinshasa - en vele moedige activisten in België en DRCongo - bouwt De Imagerie een kopie van een Belgische koloniale sokkel. De lege pedestal reist van Antwerpen naar Brussel en terug. Waar de sokkel de grond raakt richt ze zich tot voorbijgangers: Wat te doen met koloniale monumenten vandaag? Tot welke groepen richt de publieke ruimte zich? Welke beelden passen bij de projecten van de stad van morgen, en welke niet? 

2019 | De sokkel komt terug naar Antwerpen, maar dit keer blijft ze niet leeg! In een serie van acties op verschillende plekken in de stad bevragen artiesten vastgeroeste narratieven en vertellen ze nieuwe verhalen.

INFO

Sokkel is een serie van publieke acties, gecureerd door Anne Reijniers, Rob Jacobs & Laura Nsengiyumva.

Sokkel wordt mogelijk gemaakt door Burgerbegroting Antwerpen & Het Bos.